speakerland

Wat is een bouwpakket

Hierboven een overzicht van alle componenten die bij het bouwpakket van de Scan Speak Reference Monitor SE inbegrepen zijn.

Om een goed idee te krijgen hoe de luidsprekerbox in elkaar komt te zitten is het handig om het pakket eerst, zonder lijm aan de hand van de tekening in elkaar te passen.

Een MDF houtpakket kan het beste gelijmd worden met gewone houtlijm van een goede kwaliteit. Er bestaan verschillende soorten, zoals "sneldrogend" en "waterbestendig", maar voor het lijmen van een houtpakket volstaat de normale houtlijm.

Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking op en gebruik zoveel lijm, dat er net een beetje tussen de naad uitkomt als de lijmklem wordt vastgezet. Met een licht vochtige doek kan dit lijmoverschot afgeveegd worden. Doe dit meteen, want uitgeharde lijm is lastig te verwijderen.

Alvorens het laatste paneel van het houtpakket vast te lijmen kunnen de loodbitumen (indien aanwezig), de Pritex dempingsmatten (lijmen met Bizonkit o.i.d.) en het scheidingsfilter (reeds voorzien van aangesoldeerde draden) in de kast worden geplaatst. Dat werkt een stuk makkelijker dan wanneer de kast kompleet verlijmd is, want dan moet alles door de gaten in het frontpaneel gepropt worden.

Hier het zelfde plaatje van een center speaker. Door de geringe hoogte van de kast geld het voorgaande nog in sterkere mate.

Ook hier zit alles netjes op z'n plek. Het scheidingsfilter is ONDER het dempingsmateriaal geplaatst. De reeds aan dit filter gesoldeerde kabels zijn voorzien van labels, zodat later ook nog precies duidelijk is voor welke losse luidspreker (of aansluitkast) ze bedoeld zijn.

Als alle demping, het filter en de eventuele loodbitumen zijn aangebracht kan het laatste paneel verlijmd worden zodat de kast dicht is en afgewerkt kan worden.

Als je veel lijmklemmen hebt kun je twee kasten tegelijk doen. Heb je maar een paar klemmen, verdeel dan de kracht met een balk over het hele oppervlak.

Het afwerken kan natuurlijk uitbesteed worden, zoals in dit geval. Als je dan een ruime auto hebt kan alles er in 1 keer in.

Terug van de spuiter, er moeten dan natuurlijk wel wat meer voorzorgsmaatregelen worden genomen om de lak niet meteen te beschadigen..

Natuurlijk is het ook prima mogelijk om een MDF houtpakket af te werken met fineer, of zelfklevende kuntstof folie. Tegenwoordig zijn er fineersoorten die makkelijk thuis kunnen worden verwerkt en zelfs rond een afgeronde hoek kunnen worden geplakt. Dit materiaal (merknaam Lignaflex) is te verlijmen met een contaktlijm (Bizonkit bijvoorbeeld)

De laatste fase van de bouw, het aansolderen van de luidsprekerunits en het vastschroeven in de kast. Natuurlijk eerst netjes uitmeten zodat de schroefjes netjes recht zitten, en voorboren zodat ze er niet scheef ingetrokken worden.

De afmontage van de Sub 6 MKII. De Hypex module zit al netjes op z'n plek, de zware woofer wordt met bouten met inslagmoeren vastgezet. Het is hier zeker van belang om de woofer goed vast te zetten, er komen nogal wat krachten op te staan.

Een overzichtplaatje van de complete surroundset in compleet afgewerkte en afgemonteerde toestand.

Niet iets om lang in het rommelhok te laten staan lijkt me.

Meer in deze categorie: « Waarom zelfbouw Reparatie »

CookiesAccept

Deze website gebruikt cookies.

U gaat hiermee akkoord als u doorgaat.

Akkoord!