Reparatie

Als een luidspreker defect is kunnen we die in veel gevallen repareren. Hieronder vindt u een overzicht van de soort reparaties die we kunnen uitvoeren


reparatie1_350

Het vervangen van de ROLRAND

Een veel voorkomend probleem bij oudere luidsprekers is het verouderen van de ophangrand rond de konus. Randen van foam (schuim) zijn hier het gevoeligst voor maar ook rubberen randen kunnen verdrogen, verharden en gaan scheuren.
Een reparatie van de rand is alleen rendabel als de luidspreker verder nog onbeschadigd is en van een fatsoenlijke kwaliteit. De kosten voor een reparatie van een rand bedragen rond de € 100,- voor een 25 cm woofer, kleinere woofers of middentoners zijn wat goedkoper en grotere wat duurder.
Naast de reparatie kunnen we de woofer(s) ook weer inbouwen en de complete luidspreker nameten ter controle. Zo'n nacontrole kost € 20,- per luidsprekerbox.

Voor goedkopere woofers is het meer rendabel om ze gewoon te vervangen door passend nieuw exemplaar, wij hebben een ruime sortering losse woofers in ons programma waar we de best passende uit kunnen kiezen. Voor dat uitzoekwerk rekenen we wel onderzoekskosten, zo tussen de 20 en 50 euro afhankelijk van de tijd die het kost.

Zelf repareren kunt u ook overwegen, daar is on-line genoeg over te vinden.
De aangeboden randen zijn echter vaak afwijkend van de originele randen en dat kan een grote invloed hebben op het geluid. Van een klant kreeg ik het onderstaande mailtje dat dit onderschrijft:

Sinds ongeveer 20 jaar luister in met veel plezier naar mijn Vifa Basis 95 speakers. Ik heb na 20 jaar alle condensatoren van het filter vervangen (mooi resultaat) en (niet tegelijkertijd) de ophangingsranden (via GoodHiFi) van de Vifa 17WP. Nu merk ik dat het hoog-midden veranderd is, in die zin dat het soms storend hard is. Nadere inspectie van de oude randen (ik had ze nog bewaard) en de nieuwe randen (ik had er een extra besteld) blijkt dat de nieuwe randen van iets dikke rubber gemaakt zijn. In mijn ogen kan dit een verklaring zijn, stuggere ophanging e.d. Graag zou ik dit weer in de juiste staat terug brengen.

Natuurlijk geldt dit niet voor alle aanbieders. er is echter wel veel aanbod van slechte kwaliteit en niet goed passende randen. Als wij een reparatie uitvoeren doen we dat wel met de goede randen. Dat is natuurlijk duurder dan zelf een randje kopen en zelf repareren maar dan is het resultaat ook gegarandeerd goed. Daarom voeren wij dan ook geen reparaties uit met door klanten aangeleverde randen en wij verkopen de randen ook NIET los. 

reparatie_jbl_350

Vervangen van de losse luidsprekers

Als er in een box 1 of meerdere luidsprekers defect zijn (doorgebrand, gescheurd) kunnen wij in veel gevallen uit ons grote assortiment vervangende typen aanbieden. Hierbij kijken we natuurlijk naar het prijsniveau van de bestaande luidsprekers en zoeken dan de best passende alternatieven.

Als U met de beschadigde luidsprekerboxen naar onze winkel komt kunnen we (soms zelfs direkt, afhankelijk van de drukte in de winkel) een aanbeveling doen. U betaalt hiervoor afhankelijk van de complexheid van de luidspreker € 20,- tot € 50,- onderzoekskosten. LET OP: Het is ONMOGELIJK om over de telefoon een oplossing te bepalen. Ook niet als u alle cijfers en nummers die op de luidsprekerbox vermeld zijn voorleest. 

Veel moderne luidsprekers zijn zo gemaakt dat ze niet meer te repareren zijn. In dat geval melden we dat direct en betaalt u geen onderzoekskosten. De oudere typen van bijvoorbeeld JBL, B&O, Translator, BNS, Driade, Hepta, Magnat e.d. zijn vaak nog goed te repareren.

Wij repareren alleen het technische deel van de luidspreker, geen beschadigingen aan kasten of fineer en we repareren ook geen versterkers in luidsprekers (zoals bij actieve subwoofers).

reparatie_TDL_350

Revisie en Upgrade

Soms is het zinvol om een luidsprekerbox die op zich goed werkt te verbeteren. Bij bestaande fabrieksluidsprekers worden veelal goedkope onderdelen gebruikt voor de zogenaamde scheidingsfilters. Met het vervangen van (een deel) van die onderdelen voor betere soortgelijke typen kan vaak veel winst worden behaald. Vooral ook wanneer er zogenaamde bi-polare condensatoren worden gebruikt is vervanging een goede optie. Ook al omdat die zogenaamde ELCO's een beperkte levensduur hebben. U kunt ook denken aan upgrade van bijvoorbeeld tweeters, interne kabel en aansluitklemmen.

Om goed te bepalen of en wat er aan upgrade kan worden gedaan moet de luidspreker worden langsgebracht voor onderzoek. De kosten voor dat onderzoek bedragen ca € 20,- tot € 50,- afhankelijk van de complexiteit van de luidspreker. U ontvangt dan na de afgesproken tijd (ca 1 - 2 weken) een offerte.