speakerland

Audio Streaming - het nieuwe luisteren

Onder streamen wordt verstaan het afspelen van digitale bestanden die op een computer, een harde schijf, USB stick of NAS staan, of van een muziekdienst vaanaf itnernet komen.

Streamen met een Bluesound Streamer heeft een aantal belangrijke voordelen:

- Bedieningsgemak: met een tablet of smartphone kan uit de muziekverzameling gekozen worden en direct worden afgespeeld. Weergave van de hoesafbeelding maakt het zoeken makkelijk. Met een vingerbeweging kun je de muziekverzameling voor je neus langs laten scrollen. Op de afbeelding van de hoes klikken geeft een overzicht te zien van de nummers op het album. Of je zoekt een artiest, album of songtitel in de zoekbalk. Je kiest de nummers die je wilt horen en deze worden dan in de afspeellijst gezet. Die afspeellijst kun je opslaan dus ook van te voren samenstellen. Je kunt in 1 oogopslag zien welk nummer wordt afgespeeld en hoever het afspelen al is gevorderd. Ook is te zien welke kwaliteit het bestand heeft (HD bestanden zijn 24 bit bestanden, met een hogere resolutie dan CD). Ook het volume is direct te bedienen.
 
                   
Screenshot bluesound


- Hogere geluidskwaliteit zelfs bij het afspelen van je eigen CD's. Als je deze namelijk "ript" met de Bluesound VAULT  of op je PC met goede software onstaan er minder fouten in de data dan bij het afspelen in de CD speler (en zeker als de CD speler al wat ouder is). Streamen biedt bovendien de kans om bestandsformaten af te spelen die BETER zijn dan het algemene CD-formaat (dat eind jaren 70 van de vorige eeuw bedacht is). We hebben het dan over 24 bit files met samplefrequenties van 96 of 192 kHz (of 88.1 en 176.2 bij bestanden die vanaf het SACD formaat zijn overgezet. Dit wordt ook wel HD audio genoemd en staat bijvoorbeeld op de geluidstrack van een Bluray disc. In de praktijk is dit de resolutie waarop in moderne studio's wordt opgenomen.
Wel is het streamen van internet (dus internetradio of muziekservices als Spotify) van een lager niveau omdat daarvoor meestal gecomprimeerde bestandsformaten worden gebruikt. De enige 2 uitzonderingen daarop zijn Qobuz en Tidal, die leveren via internet streams in echte CD-kwaliteit (in FLAC formaat) en sinds kort ook HD Streaming (Qobuz in FLAC tot 24/192 en TIDAL in MQA) richten zich op de liefhebbers van kwaliteitsmuziek. Het kost wat (€ 19,99 per maand) maar dan hoef je ook echt zelf geen CD's meer te kopen.
En je kunt uit een aanbod van 30 miljoen tracks kiezen. Bij Qobuz kun je ook muziek aankopen in HD kwaliteit.


- Geen andere geluidsbron meer nodig dus de tuner, de CD speler kunnen de deur uit. Met de Bluesound speel je:
- je eigen muziek (geript, gekopieerd of aangekocht als digitaal bestand (liefst in HD natuurlijk))
- internetradio: alle radiozenders van de hele wereld (maar vooral ook gewoon de NPO en andere lokale zenders)
- muziekdiensten: kwaliteitsdiensten als Qobuz en Tidal en een heleboel goedkopere diensten die in een lagere kwaliteit dan "CD-kwaliteit" leveren.
- via Bluetooth vanaf je telefoon of tablet kun je direct over de streamer afspelen. Leuk voor geluid bij een youtube filmpje.
- de Bluesound series 2 hebben ook allemaal een audio-ingang waar bijvoorbeeld de TV direct op kan worden aangesloten


- Ruimte in de kamer want alle CD's kunnen naar zolder. Geen losse CD's meer waar het hoesje van kwijt is. Of hoesjes waar het CD-tje van kwijt is. Eindelijk ruimte voor een paar fatsoenlijke luidsprekers in de kamer! Want goede luidsprekers blijven ALTIJD nodig voor en goed geluid.

- netwerk: om goed te kunnen streamen is een stabiel netwerk noodzakelijk. Gebruik waar mogelijk netwerkkabels en vervang de standaard geleverde router met WIFI van de KPN (of welke provider u ook heeft) door een fatsoenlijk exemplaar.
- taggen: Om muziek goed af te spelen via een streamer moeten de muziekbestanden "getagd" zijn met informatie over de artiest, de title van de CD, de nummers en een plaatje van de hoes. Een CD rippen moet goed gebeuren, anders heb je weinig aan de kwaliteitswinst van het streamen. Dat kost eenmalig best veel tijd maar uiteindelijk levert het heel veel gemak op. De Bluesound VAULT kan dit overigens helemaal zelf, ript de CD in de beste kwaliteit, voorziet de files van de juiste tags en zet alles netjes op de ingebouwde harde schijf. Zonder dat er een computer bij nodig is.


Wel scheelt het als je bepaalde dingen in 1 keer goed regelt. Ook hier geldt: goed investeren in apparatuur en even goed te tijd nemen om zaken goed te doen levert veel winst op voor de toekomst...

Streamen kun je het beste doen met een echte Streamer of Netwerkspeler, een apparaat dat speciaal voor het doel is ontworpen. Vanaf een gewone PC of laptop werkt het ook inderdaad maar je levert dan veel aan kwaliteit in. Ook als je wel een goede DAC gebruikt. Het is voor de hand liggend om te denken "Het is digitaal dus het maakt niet uit." maar zo simpel is het niet. Een PC of streamer zijn gewoon niet gebouwd op audio, alleen de geschakelde voeding al gooit veel roet in het eten. En echt, die verschillen zijn goed te horen.

powernode2 3powernode2 2
Zoals deze Powernode van Bluesound: koppel 2 goede luidsprekers met kabels aan de stevige luidsprekeruitgangen, verbind het apparaat draadloos (WIFI) of bedraad met je router en je hebt een complete HiFi installatie staan waarmee je al je eigen muziek of die van een internetservice kunt afspelen. Of internetradio. En dat alles bediend via de je tablet of telefoon.
Meer in deze categorie: « Disclaimer Aanbiedingen »

CookiesAccept

Deze website gebruikt cookies.

U gaat hiermee akkoord als u doorgaat.

Akkoord!